İklim değişikliği ile mücadelede TarımGES uygulamaları
Güneş enerjisi ile tarım arazilerinin eş zamanlı kullanımına yönelik entegre bir sistem olan Tarım-Güneş Enerji Santrali (Tarımsal GES) uygulamalarının, enerjide dışa bağımlılık ve iklim değişikliği ile mücadelede değerli bir rol oynayacağı değerlendirilmektedir.
Solar3GW’nin “Türkiye Güneş Enerjisi Sektörü: TarımGES” raporu açıklandı.
Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkisinin incelendiği rapora göre, toplam tarım alanı binde 1 olan Türkiye’de bu alanların binde 1’ine güneş panelleri kurulduğunda güneş panelinin devreye girmesi öngörülüyor. 234.000 kilometrekare, günümüz teknolojisi ile 11 gigawatt’tan fazla güç elde edilebiliyor.
Enerjide dışa bağımlılık ve ekonomik krizle başa çıkmanın en akılcı yolunun “öz kaynaklarıyla en fazla üretimi yapmak” olduğuna dikkat çekilen rapora göre, Türkiye’nin bunu sağlayan TarımGES’ten faydalanması gerekiyor.
Bu kapsamda güneş enerjisi ile tarım arazilerinin eş zamanlı kullanımına yönelik entegre bir sistem olan TarımGES’in kurulu gücü 2012 yılında dünyada 5 megavat iken 2022 yılında 14 gigavatı aşmış ve 3 binin üzerinde başvuru yapılmıştır. Bu konuda lider olan Japonya’da.
Ar-Ge çalışmalarına göre seçilen örnek coğrafyada güneş enerjisi santrallerinin kurulduğu tarlalarda acı biber üretimi 3 katına çıktı. Çeri domates üretiminde su kullanımı yüzde 65 oranında azaldı ve toplam üretim ikiye katlandı. TarımGES uygulamalarında iki günde bir yapılan sulamalarda %15, her gün yapılan sulamalarda ise %5 oranında toprak nemi korunmuştur.
Küçük ölçekli GES çatı projelerine göre maliyet açısından daha fazla avantaj sağlayan TarımGES uygulamaları ile çiftçilerin tarlalarında üretecekleri fazla elektriği satarak öz tüketim harcamalarını büyük ölçüde azaltabilecekleri hesaplanıyor.
Yerinde üretim-tüketimde güç dönüşümüne uygun çözümler sunan TarımGES, öncelikle elektrik üretimini tüketim alanına yaklaştırarak şebeke verimliliğinin artmasını ve işletme maliyetlerinin düşmesini sağlıyor. Ayrıca tarım için gerekli olan sulama pompaları, aydınlatma ve ısıtma gibi faaliyetler için ihtiyaç duyulan enerji en ucuz şekilde yerinde üretilebilmektedir.
Türkiye’de Ağrı-GES’lerin önünü açmak için mevzuatta düzenlemeye ihtiyaç olduğuna dikkat çekilen raporda, Ağrı-GES’lerin kurulacağı alanlarda acil kamulaştırma ve kapasitenin belirlenmesi öncelikli konular arasında yer alıyor.
Uygulama, azalan kaynakların yönetimine yenilikçi bir çözüm sunuyor
Solar3GW Yürütme Konseyi Lideri Yusuf Bahadır Turhan, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, tarım arazileri üzerine kurulacak güneş enerjisi santralleri ile aynı alanda elektrik ve tarımsal üretim yapılabileceğini belirtti.
TarımGES projelerinin azalan kaynakların yönetimine yenilikçi çözümler sunan bir uygulama olduğunu kaydeden Turhan, “Tarlalara kurulacak yeni güneş enerjisi santralleri sayesinde ürünler zorlu iklim koşullarına karşı korunacak ve yüksek verimli ürünler elde edilebilecek. elde edilirken aynı zamanda elektrik gibi yüksek maliyetli bir girdi optimize edilebilir.Üretimin geri kalanını şebekeye satarak üçüncü bir gelir kaynağı elde edilebilir” sözlerini kullandı.
TarımGES’in dünyada ve Türkiye’de yaşanan kuraklık ve giderek daralan kullanım alanlarına karşı da kullanılabileceğini kaydeden Turhan, “Ülkelerin ekonomik politikalarına göre farklı uygulama imkanı sağlayabilen Tarımsal GES’ler iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir araç.Önemli olan ülke ihtiyaçları doğrultusunda, bu aracı uzun vadeli akılcı planlamalarla en doğru şekilde kullanmaktır.” değerlendirmesini yaptı.
Turhan, “Solar3GW’nin mottosu ‘1350 MW’ı arazi üzerine kurulu olmak üzere her yıl en az 3 gigawatt’lık güneş enerjisinin TarımGES uygulaması şeklinde kurulması. Elektrik üretilirken ek bir koruma sağlanıyor. giderek zorlaşan hava koşullarına karşı ilgili tarımsal ürüne ve tarımsal verimliliğin arttığına ilişkin bilgisini paylaştı.